5 retete de maioneza vegetala

Chiar daca maioneza nu este considerata un aliment sanatos, cel putin in forma consacrata, exista si moduri mai prietenoase pentru sanatate in care o putem consuma.

Iata cateva retete de maioneza vegetala care poate fi folosita in post sau in retele vegetariene, fie incorporata, fie ca dip (sos pentru legume):


1. Maioneza cu lapte de soia

Ingrediente

  • 1/3 cana lapte de soia neindulcit (~ 75 ml)
  • 2/3 cana ulei de pulpe de masline (~ 150 ml)
  • 1/2 lamaie stoarsa
  • 1/2 lingurita otet de mere
  • 1/2 lingurita sare de mare
 
Preparare
 
Puneti laptele de soia, sucul de lamaie, otetul si sarea de mare intr-un blender si amestecati la viteza mica. Apoi deschideti capacul si puneti treptat uleiul, foarte incet, folosind viteza cea mai mica. Dupa ce ati adaugat tot uleiul, inchideti capacul, puneti pe viteza mai mare si lasati sa mearga 1-2 minute, pana se atinge consistenta dorita. 
Daca aveti multa rabdare, puteti prepara maioneza si manual.
 
Puneti maioneza intr-un borcan bine inchis si lasati-o sa se raceasca. Se poate pastra pana la o saptamana in frigider.  
 
Sugestie: Pentru o maioneza cu aroma mai puternica, adaugati in pasul intai 1/2 lingurita praf de usturoi sau curry. 
 
 

2. Maioneza de avocado


Ingrediente
 
  • 2 avocado copti bine
  • 1/4 cana ulei pulpe de masline ( ~ 50 ml) 
  • 1 lingurita suc de lamaie sau otet de mere
  • 1/2 lingurita praf de usturoi
  • 1 lingurita sare
  • 1 linguita mustar (clasic sau Dijon)
  • 1/2 lingurita piper - optional

     
Preparare 
 
Puneti toate ingredientele intr-un blender si procesati la viteza medie pana cand ele sunt bine amestecate. 
 

3. Maioneza cu boia si mustar


Ingrediente
 
  • 3 linguri suc de lamaie
  • 1/3 cana lapte vegetal neindulcit 
  • 1/4 lingurita sare
  • 1/4 lingurita boia
  • 1 lingurita mustar dulce
  • 6 linguri ulei vegetal (pulpe de masline, orez, sofranel)
 
Preparare
 
Puneti laptele de soia, sucul de lamaie, mustarul, boiaua si sarea de mare intr-un blender si amestecati la viteza mica. Apoi deschideti capacul si puneti treptat uleiul, foarte incet, folosind viteza cea mai mica. Dupa ce ati adaugat tot uleiul, inchideti capacul, puneti pe viteza mai mare si lasati sa mearga 1-2 minute, pana se atinge consistenta dorita. 
 
Puneti maioneza intr-un borcan bine inchis si lasati-o sa se raceasca. Se poate pastra pana la o saptamana in frigider.  
 
Lasati maioneza sa se raceasca cel putin o ora inainte de a o consuma.
 

4. Maioneza de usturoi cu ulei de masline extravirgin


Ingrediente
 
  • 1/2 cana ulei de masline (100-120 ml)
  • 2 lamai Meyer decojite si fara samburi (sunt cele micute, cu coaja mai portocalie si mai dulci)
  • 2 catei de usturoi zdrobiti
  • 3/4 lingurita de sare
  • 2 linguri de apa

Preparare
 
Adaugati intr-un blender toate ingredientele in afara de apa si amestecati pana ajung la o constistenta fina si cremoasa. Apoi adaugati treptat apa pentru subtiere.
 
Daca nu gasiti lamai Meyer, folositi o lamaie clasica, bine coapta si adaugati, dupa preferinta, putin sirop de artar pentru un gust mai dulce.
 

5. Maioneza de caju


Ingrediente
 
  • 3/4 cana caju, tinut in apa minim 2 ore
  • 1 lamaie fara coaja si samburi, taiata felii
  • 1/4 lingurita sare
  • 1 lingura otet de mere
  • 1/2 lingurita boabe de mustar macinate
  • 1/4 - 1/3 cana apa pentru amestecare (50-70 ml)
  • 1 catel de usturoi (optional) 

Preparare
 
Puneti ingredientele intr-un blender clasic mai mic sau intr-un blender cu mixer manual si amestecati adaugand apa, pana cand obtineti consistenta dorita. 

Citește și: